Naczynia niestety nie umyją się same, możemy to zrobić albo własnymi rękami albo za pomocą zmywarki. O ile mówimy jeszcze o myciu naczyń w domu gdzie nie ma ich dużo, o tyle nie lada problem są stosy naczyń w restauracjach. W pierwszej kolejności warto zdać sobie sprawę, że zmywarka gastronomiczna w znacznym stopniu różni od domowej. Zmywarka gastronomiczna najczęściej jest zdecydowanie bardziej wydajna, posiada szereg dodatkowych funkcji, które w warunkach domowy albo nie byłby wykorzystywane, lub po prostu byłby zupełnie niepotrzebne.
Zmywarka zgodna z BHP.
Co więcej, zmywarki wybierane do gastronomii muszą spełniać standardy BHP. To w przepisach BHP określona jest minimalna temperatura pracy zmywarki, najczęściej temperatura wyparzania to przedział między 80 a 90 stopni Celsjusza. Zmywarki gastronomiczne można podzielić ze względu na sposób załadowania naczyń i sztućców. Mogą być one wszystkie ładowane od góry, od przodu, lub także szufladowo. Zmywarki ładowane od przodu bądź szufladowo będą idealnie nadawać się do mniejszych lokali gastronomicznych.